Nykyteknologian turvallisuus puhuttaa

cyber-security-1784985_640Tietokonevirukset, automaattisesti toimivat kulkuvälineet, automaattiovet, joihin ei ole edes avaimia… Lista nykyteknologian innovaatioista, jotka kauhistuttavat erityisesti vanhempaa polvea, on pitkä. Onkin totta, että esimerkiksi internetyhteyksien parannuttua ja mobiililaitteiden yleistyttyä, on viruksia alkanut liikkua entistä enemmän.

Samoin automaattiohjauksella toimivat autot saattavat herättää kysymyksiä ja siksipä niitä ei ainakaan vielä liikenteen seassa näe. Mutta ei nykyteknologia ole pelkää automaatioon pyrkimistä, vaikka siltä saattaa tuntua. Se voi nimittäin todella myös parantaa turvallisuutta – sekä olla aivan turvallista käyttää.

Otetaanpa katsaus muutamaan nykyteknologian innovaatioon ja niiden turvallisuuteen. Samalla voimme käydä läpi myös sitä, kuinka nykymaailmassa kannattaa suojata omia tietojaan ja laitteitaan, sillä ainoastaan siihen, että joku muu tämän tekisi, ei voi tuudittautua. Jokaisen on osaltaan myös itse kannettava vastuu siitä, että teknologiaa käyttää turvallisesti.

Tietokone ja mobiililaitteet

Aloitetaan tietokoneista ja muista laitteista, joilla jokainen käyttää esimerkiksi internetiä, opiskelee, lukee uutisia, tekee töitä ja pitää yhteyttä sosiaalisiin kontakteihinsa. Vaikka kyseessä ei sinänsä ole uudet innovaatiot, kehittyvät näidenkin laitteiden käyttötarkoitukset ja -tavat vuosi vuodelta. Esimerkiksi sosiaalinen media ja yhä hektisempi internetin käyttö on ajanut mobiililaitteet tietokoneiden ohi, mitä päivittäiseen nettisurfailuun tulee. Varmasti toki puhelinten ja muiden mobiililaitteiden kehittyneellä suorituskyvylläkin on osuutensa tässä asiassa.

Pääsääntöisesti kaikki laitteet, joilla käyttää internetiä, tulisi suojata virustorjuntaohjelmistolla. Myös kaikki perinteiset turvallisuuskeinot tulee pitää mielessä, eli sähköpostien liitetiedostoja ei tule avata, elleivät ne ole luotettavasta lähteestä. Sama pätee myös kaikkiin sähköposteihin, joiden lähettäjästä ei ole tietoa. Muistitikkuja tai muita siirrettäviä tallennusvälineitä ei tulisi käyttää, jos ei ole täysin varma, missä kaikissa koneissa ne ovat olleet.

Lisäksi laitteet kannattaa siivota erillisellä ohjelmistolla aina aika ajoin, jotta saa poistettua kaikki turhat ohjelmistot ja huomaa mahdolliset virussuojauksista huolimatta laitteeseen sukeltaneet virukset.

Robotit

Robotit ja robotiikka ovat jo tänä päivänä korvanneet useita ennen ihmisvoimin tehtyjä töitä. Tulevaisuudessa ne tulevat todennäköisesti korvaamaan vielä lisääkin työtehtäviä – jopa palvelualoilla. Joillekin robottien kehitys ja erityisesti inhimillisempien, oppimaan oppivien robottien, kehittyminen tuntuu lähinnä tieteiselokuvan kauhukuvalta.

Kannattaa kuitenkin miettiä, kuinka kaukana me todellisesta robottien vallankumouksesta olemme. Ja onhan niin, että pahaa toki maailmasta löytyy, mutta myös hyvää, joten todennäköistä kuitenkin on, että robotit pysyvät lestissään vielä vuosikausien ajan. Ihmisilläkin säilyy varmasti töitä, tosin työtehtävät liikkuvat ehkä erilaisille aloille kuin ennen.

Autojen automatisointi

Kuten jo alussa mainitsimme, on automatisoiduista autoista puhuttu paljon ja onpa niistä ollut prototyyppejäkin nähtävillä. Useilla suurilla autovalmistajilla tällaisia onkin testivaiheessa, joten näiden katukuvaan ilmestymiseen ei liene kovinkaan pitkä aika. Toisaalta, onhan automatisoituja autoja alettu kehittää jo 60-luvulla, joten aivan yhtäkkiä ne eivät ole ihmisten tietoisuuteen tai mielenkiinnonkohteiksi tupsahtaneet. Mutta kuinka turvallisia automatisoidut autot sitten ovat? Pystyvätkö ne huomioimaan muun liikenteen? Entä sääolot?

Autojen automatisointia tutkitaan ja on tutkittu jo vuosikausia. Suurimmat autovalmistajat tekevät paljon töitä sen eteen, että he saisivat markkinoille turvallisimmat mahdolliset automaattiautot – heti kun niiden aika koittaa. Turvallisuuden osalta erityisesti mahdolliset kolari- tai vaaratilanteet herättävät kysymyksiä. Automaattiautoissa tullaan kuitenkin käyttämään sellaista teknologiaa, joka luo auton ympärille 3D -mallin todellisuudesta lämpökameroiden, infrapunalaitteiden sekä laserskannereiden avulla, että auto havaitsee esimerkiksi hirvet paremmin kuin ihminen. Ja jos auto ei jostain syystä pysty lukemaan esimerkiksi tiemerkintöjä selkeästi, se tulee ilmoittamaan ihmiskuskille, että on aika astua hetkeksi puikkoihin.

Teknologiassa on varmasti monia muitakin osa-alueita, joiden turvallisuudesta tavallinen kaduntallaaja on huolissaan aivan päivittäin. Taitaa kuitenkin olla niin, että aina kun yhtä huolta saadaan hälvennettyä, on nurkan takana odottamassa jo toinen. Kannattaa siis pitää tietoturva ajan tasalla ja tutustua mielenkiinnolla uusiin innovaatioihin, tällöin saattaa huomata, että ne voivatkin olla yllättävän turvallisia.