Teknologia kehittyy, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Mikään ala ei jää teknologian kehityksen ulkopuolelle ja niinpä se vaikuttaa tietysti myös terveydenhuoltoon sekä sitä kautta myös vanhusten hoitoon – ja on toki vaikuttanut jo.
Teknologia tulee tulevaisuudessa tuomaan varmasti vieläkin suurempia muutoksia terveydenhuoltoon, onhan monilla muillakin aloilla nähty jo suuria murroksia. Terveydenhoito on kuitenkin alana sellainen, ettei sen sisällä voi ottaa uusia teknologioita käyttöön tuosta vaan, siispä murros tulee tällä alalla olemaan varmasti reilusti joitakin muita aloja pidempikestoisempi.
Teknologian kehityksen vaikutus terveydenhuoltoon
Terveydenhuoltoon liittyviä teknologisia innovaatioita on kehitetty jo vuosikausia. Itse asiassa myös lääkkeiden kehitys eri sairauksiin voidaan lukea juuri tähän kategoriaan. Lääkkeiden lisäksi tulevaisuudessa voi olla mahdollista, että meitä hoitaakin kehomme sisältä pikkiriikkinen mikrorobotti, joka laittaa oikuttelevan kehon ojennukseen esimerkiksi kirurgisten operaatioiden muodossa tai vaikkapa syöpäsoluja poistamalla.
Melkein samaan kategoriaan voidaan asettaa biosirut, joiden avulla monenlainen tautien ja erilaisten fysiologisten tilojen tunnistaminen olisi ensinäkin helpompaa kuin nykyisten laboratoriokokeiden avulla, mutta myös paljon halvempaa.
Teknologian kehitys tuo terveydenhuollon alalle myös ajatuksen itsediagnosoinnista ja potilaan suuremmasta roolista niin diagnoosin tekemisen kuin hoidon määrittämisenkin osalta. Tähän toisi mahdollisuuksia niin edellä mainittu biosiru, kuin monenlaiset itseanalysointilaitteet ja menetelmät.
Vaikka tällainen potilaan oma diagnosointi saattaa kuulostaa hyvinkin utopistiselta vielä tänä päivänä, voi olla, että jossakin vaiheessa potilas todella saa suuremman roolin oman tilansa arvioinnissa. Tällaista mallia varten tarvitaan kuitenkin monenlaista teknologiaa, mutta myös jonkinasteista terveydenhuollon järjestelmän muutosta.
Teknologia vanhustenhoidon käyttöön
Erityisesti vanhustenhoidon näkökulmasta on jo nyt olemassa monia teknisiä apuvälineitä, joita ilman vanhustenhoito olisi joko huomattavasti rankempaa tai melkeinpä mahdotonta nykyisillä resursseilla. Kun hoitajien määrää vähennetään ja jokaiselle hoitajalle on työtä niin paljon, että sen tekemiseen ei melkeinpä yksi työvuoro riitä, on tärkeää, että tekniset apuvälineet ovat kunnossa.
Vanhustenhoidossa on käytössä monenlaista teknologiaa, mutta hyvin usein muistisairaiden tai huonosti liikkuvien vanhusten käytössä on jonkinlainen turvapuhelin tai jokin muu turvalaite. Tällaiset laitteet ovat erinomaisia silloin, kun vanhus pystyy vielä jonkin verran toimimaan itsenäisesti, mutta voi tarvita apua aina silloin tällöin. Muistisairaille jonkinlainen paikantava turvalaite on varmasti tarpeen, ainakin jos he pääsevät liikkumaan ovista ulos ilman suurempaa valvontaa.
Ovatko tulevaisuuden vanhukset vanhempia ja terveempiä?
Nykyään tiedetään jo osittain, mistä vanheneminen johtuu ja jotakin tiedetään myös siitä, kuinka se saataisiin hidastumaan. On esitetty arvioita, että jopa 150 vuoden elämä olisi mahdollinen, ainakin jossakin vaiheessa. Kuinka moni sitten todella tuohon ikään pystyisi elämään, on tietysti toinen asia. On nimittäin monia sairauksia, jotka voivat iskeä ennen varsinaista vanhenemista ja tehdä loppuelämästä paljon ikävämpää kuin se terveenä olisi.
Yksi tällaisista sairauksista on dementia ja sen osalta on kuitenkin myöskin tehty joitakin läpimurtoja ja lääkkeen löytyminen tähänkin sairauteen alkaa olla lähellä. Eli vaikka elinikää ei saataisikaan pidennettyä, voi tulevaisuudessa joidenkin vanhusten elämän laatu parantua roimasti teknologian ansiosta.
Jos vanhuksen mieli pysyy terveenä, voi hänen kehonsa kuitenkin osoittaa rapistumisen merkkejä. Tietysti pienet kolotukset ja muut sellaiset kuuluvat vanhenemiseen, mutta joskus vaaditaan radikaalimpia keinoja, jopa elinsiirtoa. Elinsiirto saattaa joskus tulevaisuudessa helpottua, kun kantasolutekniikalla voitaisiin kasvattaa uusia elimiä. Kantasolujen avulla saattaisi voida korjata myös sydänkohtauksesta kärsineen sydämen.
Teknologia tuo monenlaisia vaihtoehtoja ja keinoja helpottaa terveydenhuollonkin toimintaa, mutta sen käyttöönotto erityisesti näin herkällä ja säädellyllä alalla ei ole kovin yksinkertaista. Kaikki teknologiset innovaatiot on myös tärkeä testata hyvin ennen niiden käyttöönottoa terveydenhuollon alalla, joten muutoksessa voi mennä aikaa.